Modulhus – som bostad och skola

Under ett pågående rivningsarbete kan det uppstå behov av tillfälliga lokaler i form av s.k. modulhus. Det kan t.ex. handla om att man är tvungen att riva delar av en skola eller bostad för att det gamla huset är hälsofarligt att vistas i under längre perioder.

Ett modulhus består av olika sektioner, som tillverkas på en fabrik och som sedan sätts ihop ute på plats. De är lätta att montera ihop och nästan lika lätta att ta isär, vilket gör dem perfekta för uthyrning av tillfälliga lösningar, men de är numera även populära att köpa som befintliga hus. Ett modulhus kan således användas som kontor, skola eller bostad.

Från fabrik till tomt

Att använda sig av modulhus är väldigt smidigt och praktiskt. Alla moduler eller volymenheter, som de också kallas, byggs ihop på en fabrik. Fördelen med det är att man kan göra klart alla installationer, ytskikt och inredning inomhus, vilket minskar risken för bland annat byggskador. Man kan övervaka kvaliteten på ett helt annat sätt och det blir mer rationellt. Dessutom går det snabbare att få huset på plats där det ska stå, eftersom allt förarbete på grunden kan göras samtidigt som modulerna byggs. Modulerna transporteras sedan ut på plats och monteras enkelt ihop på några timmar.

Modulhus till skola och kontor

Det är vanligt att modulhus används till förskolor, skolor och kontor. Det är en praktisk och snabb lösning. Eftersom möjligheterna är stora, kan man variera och anpassa modulerna efter verksamheten. På senare år har det även blivit väldigt vanligt med modultillverkade hus. De är populära eftersom det går fort att sätta upp dem och man kan ha ett färdigt hus på bara några veckor.

Modulhus finns i många utförande och kan se ut som ett pittoreskt litet hus med skuret tak eller en modern funkis villa med trädeck eller altan. En del tillverkare har specialiserat sig på mindre hus, typ fritids hus, medan andra levererar kompletta villor. Möjligheterna är många och alternativen både fina och praktiska.