Rivning av bärande konstruktioner

När man river ett kök eller en innervägg som inte är bärande behöver man inte tänka speciellt mycket utan man kan låta släggan göra jobbet. Annat är det när man river bärande konstruktioner. Då måste man verkligen veta vad man gör så att man inte råkar ut för en olycka orsakad av att golv, tak eller väggar ger vika och faller in på en själv eller på någon annan i omgivningen. Vi rekommenderar starkt att man letar fram en ritning innan man sätter släggan i väggen.

Bäst är att först riva allt som inte är bärande, när detta väl är gjort börjar man rivningen av de bärande konstruktionerna. Lämpliga hjälpmedel är slägga och eller en så kallad mejselhammare. För din hälsas skull rekommenderar vi också att du använder ett andningsskydd mot damm och större partiklar, att få ner stendamm från betong i lungorna är inget bra. Många har genom åren drabbats av så kallad dammlunga då de fuskat längre perioder med skydd. Något annat som många också missar är hörselskydd, höga plötsliga ljud är mycket skadligt för öronen och det sista du vill ha är obotlig tinnitus. Därför rekommenderar vi verkligen hörselkåpor eller öronproppar, i alla fall när du använder mejselhammare då denna orsakar väldigt höja slagljud.

Är det större totalrivningar det handlar om är det enklaste att riva med hjälp av grävskopa, det går både snabbare, blir billigare och är säkrare än att riva för hand. Mindre maskiner kan man ofta hyra utan krav på körkort och utbildning, men vill du hyra större maskiner och saknar behörighet får du helt enkelt köpa in tjänsten. River man där det är folk i rörelse och det dammar mycket rekommenderas att man samtidigt spolar vatten på området där man river. Detta går bra att göra när man river allt, men bör självklart undvikas då man endast river del av byggnad då det kan ge risk för fuktskada på kvarvarande konstruktion.